Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Bortadoption

Muligheden for et godt liv

Bortadoption bliver af mange afvist som en mulig løsning ved uønsket graviditet. At give sit barn fra sig er et stort offer. Men tanken om, at man gør dette for barnet skyld for at give det et godt liv, kan gøre dette til den gode løsning i den vanskelige situation.

Hvad siger adoptionsloven?

Hvis en kvinde under sin graviditet kommer frem til den beslutning, at hun vil bortadoptere sit barn, skal hun henvende sig til Familieretshuset.
Familieretshuset har tilknyttet særlige socialrådgivere, der står parat til at tage sig af disse henvendelser. Familieretshuset er ifølge loven forpligtet til at rådgive kvinden om den hjælp, hun kan få, hvis hun ønsker at beholde sit barn.

Hvem har forældremyndigheden?

Når man bliver mor, får man automatisk forældremyndigheden over sit barn. En ung kvinde under 18 år skal altså ikke have sine egne forældre til at godkende beslutning om bortadoption. Barnets far har ikke automatisk forældremyndighed – og dermed indflydelse på beslutningen – medmindre han er gift med barnets mor.

Tre måneders betænkningstid

Fastholder kvinden sin beslutning om at bortadoptere, anbringes barnet umiddelbart efter fødslen på et børnehjem eller i en plejefamilie. Bortadoptionspapirerne kan først underskrives tre måneder efter fødslen.

Hvad betyder det, at bortadoption er anonym?

Bortadoption er anonym. At bortadoptere betyder at fraskrive sig enhver forbindelse med sit barn. Barnet har derimod ret til at kende navnene på sine forældre.

Kontakt til Familieretshuset

Se også: Adoptionslovgivning