Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Medicinsk abort

PurestockX

Tidlig medicinsk abort kan foregår hjemme

Hvis du er mindst 5 uger henne, men mindre end 9 uger henne i graviditeten, kan du få foretaget en medicinsk abort, der kan gennemføres uden indlæggelse.

Hos din egen læge skal du udfylde papirer, undersøges gynækologisk for klamydia og derefter henvises til hospitalet.

Samtale og undersøgelse på hospitalet

Når du møder op på hospitalet vil der blive taget blodprøver, og du vil blive gynækologisk undersøgt og scannet for at se, hvor langt du er henne i graviditeten.

Selve aborten

Aborten består af to sæt piller. Nogle steder får man det første sæt piller med det samme, andre steder får man begge sæt med hjem sammen med en instruktion om, hvordan man skal tage dem.

1: Mifepriston skal indtages først. Det er et antihormon, som gør, at kroppen ikke reagerer på det graviditetsbevarende hormon, og at fosteret derfor begynder at gå til grunde. Pillerne kan give lette mavesmerter, kvalme og måske blødning.

2: Misoprostol skal indtages efter 1-2 dage. Det er et prostaglandin, der får livmoderen til at trække sig sammen og tømme sig. Der kommer en kraftig menstruationslignende blødning, og herigennem aborteres fosteret. (Misoprostol kan også gives som en stikpille).

Hvis man gennemfører aborten hjemme, er det nødvendigt, at man har nogen hos sig, da der er risiko for kraftige blødninger. Aborten kan alternativt gennemføres under indlæggelse. Der kan være brug for smertestillende medicin.

Blødningen aftager efterhånden, men varer ofte 2-3 uger.

Opfølgning

Efter ca. 2 uger skal du møde på hospitalet for at få undersøgt, om aborten er komplet, altså om livmoderen er helt tom. Ellers kan du nemlig fortsætte med at bløde. Nogle steder scanner man gennem skeden, andre steder undersøger man i stedet en blodprøve.

Medicinsk abort efter 9. uge

Medicinsk abort tilbydes også som alternativ til kirurgisk abort efter 9. uge, men vil i så fald foregå under indlæggelse.

Fysiske følger