Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Medicinsk abort

Medicinsk abort foregår der hjemme

Hvis du er mindst 5 uger henne, men mindre end 9 uger henne i graviditeten, kan du få foretaget en medicinsk abort. Du skal typisk møde op 3 gange, men ikke indlægges.

Den praktiske gennemførelse

Hos din egen læge skal du udfylde papirer, undersøges gynækologisk for klamydia og derefter henvises til hospitalet.

1. besøg på den gynækologiske afd.

Du vil få taget blodprøver og blive gynækologisk undersøgt med scanning for at se, hvor langt du er henne i graviditeten. Du får Mifegyne tabletter, et antihormon, som gør, at kroppen ikke reagerer på det graviditetsbevarende hormon, og fosteret derfor begynder at gå til grunde. Pillerne kan give lette mavesmerter, kvalme og måske blødning. Herefter går du hjem og møder 2 dage senere på afdelingen.

2. besøg

Denne gang skal du indlægges i ca. 6 timer. Piller med stoffet prostaglandin bliver lagt op i skeden og får livmoderen til at trække sig sammen og tømme sig. Der kommer en kraftig menstruationslignende blødning, og herigennem aborteres fosteret. De fleste aborterer på hospitalet efter et par timer og kan tage hjem. Man bør ikke køre bil alene eller være alene den første nat på grund af den kraftige blødning. Der kan være brug for smertestillende medicin.

Blødningen aftager efterhånden, men varer ofte 2-3 uger.

3. besøg

Efter ca. 2 uger skal du møde på hospitalet for at få undersøgt, om aborten er komplet, altså om livmoderen er helt tom. Ellers kan du nemlig fortsætte med at bløde. Nogle steder scanner man gennem skeden, andre steder undersøger man i stedet en blodprøve.

Alternativ til egen læge

De fleste vælger at gå til egen læge, men man kan også vælge at gå til en anden læge end sin sædvanlige. Det kunne f.eks. være en anden praktiserende læge, en læge ansat på gynækologisk klinik eller på privathospital. Oplysningerne om en foretaget abort sendes kun til egen læge, hvis man har givet sit samtykke til det.

Fysiske følger