Fosterets udvikling
Fosterets udvikling fra befrugtet æg til en fuldbåren baby er intet mindre end et mirakel – hver gang!
At 2 bittesmå celler har potentiale til at blive til et lille menneske med fingre, tæer, øjne, et hjerte, som banker, og sin helt egen personlighed, bliver man aldrig færdig med at undres over. Det tager kun 38 uger, men af praktiske grunde tæller man fra sidste menstruations første dag, og på den måde bliver det altså 40 uger. Det er også grunden til, at ugerne tælles på to måder.
De første uger går udviklingen lynhurtig, de sidste uger handler det mest om vækst. Her følger en kort gennemgang uge for uge.
Uge 1
Graviditeten beregnes fra menstruationens første dag. Slimhinden inde i livmoderen bliver afstødt, men forbereder sig straks igen på at tage imod et befrugtet æg ved at vokse sig tyk.
Uge 2
Det er nu afgjort, hvilket af kvindens æg der skal løsnes fra æggestokken denne gang. Ægget er i hastig vækst. Der dannes en lille blære af væske omkring, som med det blotte øje kan ses på æggestokkens overflade. 14 dage efter menstruationens start brister blæren, ægget skylles ud i bughulen og opfanges af æggelederen, som er det 10 – 12 cm lange rør, som fører ægget ned i livmoderen. Her i æggelederen sker befrugtningen indenfor et døgn.
Uge 3
Ægget er nu befrugtet og indeholder de arveanlæg, der afgør barnets senere egenskaber. Det er allerede nu afgjort, om det bliver en dreng eller en pige! Mens det befrugtede æg stille glider ind i livmoderen, når det at dele sig masser af gange. Når det når ind i livmoderen, består det af ca. 100 celler, en brombærlignende klump. 6 dage efter befrugtningen sætter det befrugtede æg sig fast i livmoderen.
Uge 4 (6. graviditetsuge)
Ægget er nu ca. 1 mm stort, mindre end et punktum. Moderkagen og det allerførste af rygmarven dannes. Den ene ende af rygmarven bliver senere til hjerne.
Uge 5
Kvinden undrer sig måske over, hvorfor hun ikke får menstruation, som hun plejer på dette tidspunkt. Fosteret er nu allerede 2-3 mm langt. Et lille primitivt rør, som senere bliver til et hjerte, er allerede begyndt at banke! Hvis kvinden laver en graviditetstest, vil den være positiv, fordi fosteret allerede nu laver et hormon, som kan spores i urinen.
Uge 6
Fosteret måler nu 3-4 mm fra isse til numse. Der er nu en navlesnor, som sørger for ilt og næring. Lever, lunger, milt og tarm og andre organer er ved at blive dannet.
Uge 7
Fosteret måler nu 5-8 mm fra isse til numse, også kaldet sædehøjde eller Crown Rump Length. Øjnene kan ses som fordybninger på siden af hovedet, og man kan se, at benene består af både lår, læg og fod.
Uge 8
Fosteret vejer ca. 1 gram og sædehøjden er ca. 11 mm. Hænder og fødder er små klumper. Det indre øre er ved at blive dannet. Foruden øjnene kan man nu se en næse og en sprække, der bliver til mund.
Uge 9
Kønsorganerne hos begge køn er ved at blive dannet. Pigerne har allerede dannet umodne æg, som senere skal blive til de børn, de evt. får. Hovedet vender ikke så meget nedad som før, det drejer op, og halsen kan ses. Fosteret er ca. 17 mm.
Uge 10
Fosteret måler ca. 25 mm i sædehøjde og vejer ca. 5 gram. Hjertet er færdigt og slår 140-150 slag i minuttet. Øjnene er åbne, før øjenlågene bliver dannet.
Uge 11
Fosteret måler ca. 32 mm og vejer ca. 8 gram. Drengenes testikler producerer mandligt kønshormon, som styrer udviklingen af kønsorganer.
Uge 12
Fosteret er ca. 43 mm langt. Fosteret prøver lige mekanikken af: Arme og ben bøjer og fosteret svømmer rundt i sit tropiske paradis, hvor der stadig er god plads.
Uge 12-15
Ansigtet ligner mere og mere et barns. Øjenlågene smelter sammen, så øjnene er nu lukkede, og de åbnes først om flere uger. Fosteret kan sutte på sine fingre og lave grimasser, det sluger fostervand og gylper noget op eller tisser det ud igen.
Uge 16-19
Moderen vil nok begynde at mærke liv for første gang, og hvis barnet hikker, kan det mærkes gennem moderens maveskind. Huden er dækket af fine hår, lanugo, og der dannes efterhånden hvidt fosterfedt, som også dækker huden. Fosteret kan skelne lys. Brystkassen bevæger sig, så der suges vand ind og ud af lungerne.
Uge 20-23
Barnet er nu halvt så langt, som det vil være ved fødslen, ca. 25 cm. Hovedhåret er begyndt at vokse frem, og der er fine små øjenbryn. Der dannes finger- og tånegle.
Uge 24-27
Barnet vejer i slutningen af 7. måned ca. 1000 gram, og det vil have gode chancer for at overleve, hvis det skulle blive født. Knoglerne begynder at blive mere stive. Der dannes fedt under huden, så den rynkede hud langsomt fyldes ud.
Uge 28-31
Barnet har sin egen søvnrytme, og der er noget, som tyder på, at det kan drømme. Alle reflekser, som det bliver født med, findes allerede. Hvis moderen skubber til maven, sparker barnet måske igen.
Uge 32-35
Alle indre organer er færdige, men vokser i størrelse. Hjernen forfines stadigvæk. Moderen er måske ved at være lidt utålmodig.
Uge 36–40
Huden, som før var rynket, er nu glat. Barnet vender sig med hovedet nedad og er klar til at komme ud i verden! Hvis barnet sætter sig på enden, kan lægen forsøge at vende det rigtigt. Det måler ca. 34 cm i sædehøjden og vejer ca. 3500 gram.
Inspiration
Din graviditet uge for uge: Dansk website, der for hver uge i graviditeten fortæller om barnets udviling.
The Endowment for Human Development: Amerikansk website, der med 3D-foto og animation følger fosterets udvikling fra undfangelse til fødsel.