Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Barn eller abort? Jeg er i tvivl!

Spørgsmål:

Kære brevkasse!

I søndags fandt jeg ud af at jeg er gravid med en fyr jeg har datet en smule. Vi beskyttede os og alligevel var der gevinst. Jeg er i 6. uge i skrivende stund. Vi kommunikerer godt sammen og han er en velfungerende mand. Alligevel har jeg stortudet lige siden jeg fandt ud af det.

I dag talte jeg med ham om det (verdens sværeste samtale), og han er overbevist om at jeg bør få en abort – han ser ingen anden løsning. Der er ingen tvivl om at han føler, hans liv bliver ødelagt, skulle jeg gennemføre graviditeten. Jeg derimod kan falde sammen i gråd ved tanken om en abort.

Jeg er 30 år, har fast arbejde, bil, tag over hovedet og et godt netværk. Mit største ønske i livet har altid været at få børn. Og nu sidder jeg her og aner ikke hvad jeg skal gøre. Jeg er så klar som man kan være til at få et barn, men jeg fyldes af dårlig samvittighed over at skulle trække en så stor livsændrende beslutning over hovedet på ham, skulle jeg vælge at få det.

Jeg er totalt rådvild. Jeg er så bange for at fortryde en abort, og jeg er bange for om jeg kan leve med eftervirkningerne. Bange for om min psyke kan holde til det. Jeg har lidt af depression og frygter at ryge i et kæmpe stort sort hul.

De næste måneder vil, ligemeget hvad jeg vælger, blive vanvittigt svære – for mig at kommer der bare den mest vidunderlige gevinst ud af den ene af valgene, nemlig et barn. Hvad skal jeg dog gøre?

Svar:

Hej
Det lyder rigtig svært for dig. Og desværre en situation, som mange kvinder vil nikke genkendende til: dilemma mellem at følge sit hjerte og beholde sit barn eller få abort, fordi manden mener et barn vil ødelægge hans liv.

Selvom I brugte prævention, vidste I nok begge, at ingen prævention beskytter 100% mod graviditet. Hvis han ikke ville risikere at blive far ”i utide”, skulle han have valgt anderledes tidligere. Heldigvis er han en velfungerende mand, så selvom han pt slet ikke kan overskue et barn, så skal han nok klare sig, meget kan nå at falde på plads i løbet af graviditeten. Et barn ødelægger ikke hans liv. I kan jo aftale, hvor lidt eller hvor meget kontakt han skal have til barnet.

Du lyder helt klar til at tage imod barnet, og du lyder slet ikke tiltrukket af abort. Jeg vil opfordre dig til at lytte til dig selv. Det er dig, der er gravid, det er dit valg og primært dig, der skal leve med dit valg. Du frygter abort eftervirkninger, og der er en reel risiko for, at du vil få det psykisk svært efter en evt abort. Hvad tænker faderen om det? Vil han udsætte dig for den risiko? Du har et godt netværk, hvem kan du tale med om dine overvejelser?

Overvej, om det er rimeligt, at faderens udtalelser skal give dig dårlig samvittighed, fordi du gerne vil passe på det lille liv, I begge er ansvarlige for undfangelsen af? Det kunne også være ham, der havde dårlig samvittighed over ikke at stå op for dig og det lille nye liv, planlagt eller ej… men tværtimod gøre dig ked af det, nu hvor et stort ønske er opfyldt.

Overvej, hvad du helst vil leve med: barn eller abort?
Håber det bedste for dig. Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver om dine overvejelser.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske

Relateret læsning: Abort er ikke mit ønske