Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Kan jeg klare graviditeten psykisk?

Spørgsmål:

Jeg er 20 år gammel, og er færdig med 3.g lige om lidt. Jeg er egentlig på ppiller, men glemmer ofte at tage et par stykker, hvilket aldrig har været et problem før nu.

Først som sidst skal det siges, at jeg gerne vil have en abort. Jeg har endnu ikke være til lægen, da jeg først opdagede det for tre dage siden, og dagene herefter har været ubehagelige. Jeg fortalte det til min kæreste (gennem knap 2 år), som blev overraskende glad, og glædede sig allerede til at blive far. Han er 21 og arbejder for tiden som tjener.

Problemet er blot, at jeg har en længere historie med depression, selvskadende adfærd og selvmordsforsøg, og jeg kan allerede nu mærke, at graviditeten medfører store nedture og humørsvingninger, som ligner dem jeg havde, da jeg var allerlængst nede. Jeg er derfor bange for, om jeg kan klare graviditeten psykisk. Mine forældre er begge psykisk ustabile, og min far er svingdørspatient på psyk.

Mange i min kærestes familie har også angst, depression og OCD, hvoraf min kæreste har både angst og tidligere har haft depression. Min svigerfamilie er meget troende muslimer, og de ser derfor ikke abort som en mulighed, så der er jeg meget splittet. Og jeg er ærligt ikke klar til at blive muslimsk husmor. Jeg er ikke i tvivl om, at en graviditet vil ødelægge mig mere end en abort vil, men min kæreste virker ligeglad med mit liv, tænker kun på at blive far. Skal jeg få barnet, selvom jeg ved, at det vil ødelægge mig eller skal jeg få foretaget en abort, og som følge heraf miste min kæreste?

Jeg føler hverken at min kæreste eller mig ville være i stand til at tage os af et barn, med de sygdomshistorier vi har med os. Og så er der desuden risikoen for, at barnet ville få de samme lidelser, som jeg er gået igennem, og så er intet liv faktisk bedre.

Svar:

Hej! Du er uventet gravid, og det lyder til at være meget uoverskueligt for dig. Havde du og din kæreste talt om, at du kunne blive gravid? Du har en længere historie med psykisk lidelse, men klarer alligevel gymnasiet, det er godt klaret. Du vil gerne have abort, men din kæreste ønsker at beholde barnet, det gør dig i tvivl. Du forestiller dig, at en graviditet vil ødelægge dig mere end en abort. Hvad tænker du, en graviditet vil ødelægge for dig?

Du mærker humørsvingninger nu og ja, det skyldes sikkert graviditetshormoner samt din store tvivl om barn eller abort. Men humørsvingninger varer typisk ikke hele graviditeten. Hvad tænker du en abort vil ødelægge for dig? Du ønsker ikke at blive muslimsk husmor, nej, men hvorfor skulle du blive det? Hvis du ikke er muslim, bliver du vel ikke muslimsk husmor. Dine forældre er psykisk ustablie, så de kan måske ikke være til hjælp i fht barnet? Men din kæreste og hans forældre kan måske hjælpe?

Hvordan ser dit netværk ellers ud? Hvem kan du tale med om dine muligheder? Hvem kan tale med både dig og din kæreste og hjælpe Jer til at forstå hinanden? Overvej, hvad du helst vil leve med, barn eller abort? Har din kæreste truet med at forlade dig, hvis du får abort?
Hvem plejer du at tale med, når du har det psykisk svært? Er der nogen, du kan tale med nu?
Håber det bedste for dig. Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske