Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gravid ved et uheld, men drømmer om en efternøler

Spørgsmål:

Jeg har meget svært ved at tænke klart. For 2 måneder siden brød jeg med en mand som jeg elskede meget højt, efter mange års bofællesskab. Dette brud er jeg stadig påvirket af (følelsesmæssigt, praktisk og økonomisk). Vi forsøgte i en periode at få et barn sammen, dog ikke særligt seriøst fra hans side. Jeg er dog ikke i tvivl om at brudet var rigtigt, selvom det gjorde ondt.

Jeg har to dejlige og velfungerede børn fra et tidligere ægteskab. Jeg er et sted i mit liv, hvor jeg nyder at mine børn er blevet store og selvhjulpne. Jeg er begyndt at få gang i karrieren og dyrke mine egne fritidsinteresser. Jeg nyder i den grad min frihed. Endda så meget at jeg tidligere mente, at jeg i hvert fald ikke ville have flere børn.

Uventet gravid

Men nu er jeg ved et uheld blevet gravid. Det går virkelig over min fantasi, at jeg kunne blive gravid. Jeg er tæt på de fyrre, og min nye elsker er over 60 år og er bestemt ikke i en livsfase der indebærer at skulle være småbørnsforældre. Og selv om han havde mod på det, så er det helt urealistisk pga. alderen.

Jeg undrer mig over, at jeg er blevet så fikseret på denne drøm om en efternøler. Også selvom jeg bliver alenemor. Jeg ved jeg kan klare det, både praktisk og økonomisk.

Karriere eller barn

Jeg føler jeg står overfor et valg mellem karriere og barn. Og hvor finder jeg så mest mening for mig? Jeg synes det virker meget hårdt at skulle fravælge et nyt individ fremfor egne egoistiske interesser. Denne sammenligning på vægtskålen, synes jeg ikke giver mening.
Samtidigt er jeg også nervøs for, om der skulle være noget galt med barnet, med de gamle æg- og sædceller.

Hvor meget påvirker hormonerne min dømmekraft? Lægen mente jeg nærmest var lidt i en choktilstand, hvorfor det var vigtigt jeg fik tid. Men jeg har lyst til at få truffet en endelig beslutning og kunne komme videre. Og ikke det her frem og tilbage. Den ene dag vil jeg det ene og den anden dag mener jeg noget andet.

Familien bakker ikke op

Min nærmeste familie, som jeg har fortalt det til, mener jeg skal have en abort.
De psykiske efterfølger pga. abort bekymrer mig en del, fordi jeg stadig ikke har fundet mig selv efter bruddet. Jeg er meget bange for at gå helt ned.

Jeg synes der hele tiden dukker nye spørgsmål op, som forvirrer beslutningsprocessen.

Svar:

Hej! Du er i svær situation og har svært ved at tænke klart, skriver du. Jeg synes nu, at du har mange klare tanker. Det er ikke et oplagt tidspunkt at planlægge en graviditet, men det har du så heller ikke gjort. Sket er sket og du er gravid. –Det er jo egentlig fantastisk med gamle æg- og sædceller, som du skriver. Ja, det medfører en risiko, men de fleste gravide 40-årige føder dog raske børn. Familien mener, du skal have abort og det er vel ikke overraskende –? Det var ikke umiddelbart et barn, de ville ønske for dig nu, men mon de ved, hvor stor en “ting”, en abort er? Og mon de ved, hvilke psyksike efterfølger du risikerer? Og mon ikke de vil være meget glade, når barnet først er der?

At vælge mellem barn og karriere

Du oplever at skulle vælge mellem karriere og barn, samtidig med at dette valg, denne sammenligning ikke giver mening på vægtskålen. Det er jo et lille nyt individ det handler om, som du skriver. Og ja, dette individ vil betyde at din karriere må udsættes lidt. Og den nyvundne frihed får et andet indhold. Et barn koster “på” de egoistiske interesser, men giver så meget andet! Og samtidig har du en drøm om en efternøler. Du ved, du kan klare det. Og nu er den lille efternøler så på vej.

Ja, som gravid er du hormonpåvirket og det er under denne påvirkning, du skal tage din beslutning. Din læge har helt ret, når han mener, du skal tage dig tid til at beslutte dig. For det er en meget stor beslutning, du skal overveje nøje. En abort spoler ikke tiden tilbage. De fleste kvinder får det psykisk svært efter en abort, særligt dem der var i tvivl. Allerede nu frygter du disse reaktioner og ja, måske vil du være mere udsat, når du i forvejen er påvirket af bruddet med kæresten.

Hvad kunne gøre det hele mere overskueligt?

Selvfølgelig har du lyst til at komme videre og få truffet beslutningen. Overvej, hvordan du tror, du vil have det, hvis beslutningen om abort var truffet? Og hvordan du tror, du vil have det, hvis beslutningen om at beholde barnet var truffet? Overvej, hvad der kunne gøre det lettere for dig at overskue at beholde barnet?

Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk. Du kan også ringe og tale med en rådgiver på Abortlinien 48394848
Håber det bedste for dig.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske