Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Uplanlagt gravid

Spørgsmål:

Sagen er den, at jeg er 26 år ung og jeg testede positivt i sidste uge. Jeg har ingen anelse om, hvor langt jeg er henne, da jeg endnu ikke har fået menstruation efter fødslen af mit 3. barn i begyndelsen af 2017. Jeg blev for 2 år siden gift med min mand, som jeg har dannet par med, siden jeg var 18. Han er far til alle tre børn, der er 4 år, knapt 2 år og næsten 6 mdr gamle.

Jeg havde aldrig drømt om, jeg skulle være en del af abort-statistikken, men min kæreste ønsker ikke flere børn. Jeg har ligeledes altid tænkt, jeg ikke ønskede at presse et uønsket barn ned over hovedet på en kommende far – og jeg ønsker ikke, denne situation kommer til at ødelægge vores forhold for vores børns skyld. Men hvis jeg ender med at få foretaget en abort (om muligt et sværere valg efter jeg har fået børn, og ved, hvad jeg takker nej til) for hans skyld og fortryder, risikerer jeg ligesåvel at ende i et brudt forhold.

Min mand er fastansat i en god stilling og jeg er studerende. På mange områder kan jeg godt følge hans skepsis. Der er SÅ mange logiske (gode) grunde til ikke at få en mere. Men … jeg kan slet ikke forholde mig til tanken om at ende et liv, før det får en chance for at opleve det. Jeg ved, vores omgangskreds vil vrænge på næsen, hvis vi beslutter os for at beholde.

Så mit første dilemma er: hvordan skal jeg tage en beslutning? Og hvordan ved jeg, jeg træffer den rigtige? Jeg er bange for at fortryde uagtet udfaldet.

Den anden del af min situation består i, at jeg føler, min mand tørrer den af på mig. Han vil hverken snakke om det eller lytte til mig. I løbet af de sidste 10 dage, har han ytret to sætninger ift graviditeten. Han forholder sig ikke til min angst over en evt narkose. Og han forholder sig slet ikke til situationen med en anerkendelse af, at det her tærer på mig rent følelsesmæssigt. Øv!

Mange hilsner fra en frustreret og trist mor.

Svar:

Hej
Det er en svær situation, du og I står i. I har 3 små børn og du er uventet gravid, din mand ønsker ikke flere børn og du ønsker ikke abort. Og din mand er aktuelt slet ikke til rådighed for dig følelsesmæssigt, han må være ret chokeret, måske “ærgerlig” over, at I ikke har passet på. Mon han har overvejet at blive steriliseret, når han er besluttet på ikke at ville have flere børn?

Ja, der er mange gode grunde til, at I ikke skulle have et barn mere (nu), men det er jo ikke planlægning af et barn, I står overfor nu. Situationen er, at nr. 4 er på vej, og valget er, som du skriver, om dets liv skal ende nu eller have lov til at leve. Uplanlagt eller ej, så er nr. 4 jo et lige så stort mirakel som sine 3 søskende.

At Jeres omgangskreds vil rynke på næsen af Jer, hvis I beholder Jeres barn, hvad betyder det? Og mon de vil rynke på næsen? Det er Jeres barn, I kan jo sige som sandt er, at graviditeten var uventet, men det er jeres barn, så I tager imod det som de andre. Og når barnet først er født, og sikkert før, vil omgivelserne sikkert glæde sig over det lille unikke barn. Og mon ikke dets far også vil det.

Hvordan tager du en beslutning? Overvej, hvad du tænker om abort og hvorfor du har tænkt, at du ikke skulle være en del af abortstatistikken? Overvej, hvordan du tror, du vil have det efter en evt abort? Overvej, hvad der kunne gøre det lettere for dig at overskue at beholde barnet? –Bortset fra støtte fra din mand. Hvilke udfordringer ser du i forbindelse med nr. 4? Hvordan vil de kunne løses? –

Meget kan nå at falde på plads iløbet af en graviditet. Overvej, om du vil udsætte dig selv og din familie for reaktioner efter abort. Læs evt i brevkassen om andres reaktioner på abort. Du overvejer, om du vil fortryde en evt abort og at det kan ødelægge Jeres ægteskab. Det er en risiko. Nogle forhold kan ikke holde til et barn (mere), mange forhold kan ikke holde til en abort, særligt hvis parret ikke var enige. Bla fordi han ikke kan forstå, at hun bliver ved med at være så ked af det i så lang tid, og fordi hun oplever vrede overfor ham, der pressede hende til et så afgørende valg.

Hvordan ved du, om du træffer det rigtige valg? –Du er bange for at fortryde, uanset om du vælger barn eller abort. Overvej, hvordan dine livsværdier kan hjælpe dig i denne beslutning og hvad du helst vil leve med, barn eller abort?

Din mand forholder sig ikke meget til Jeres nuværende situation. Tror du, han vil gå fra dig og Jeres familie, hvis du vælger at beholde barnet? I så fald, kan både barn og abort risikere at koste dig dit ægteskab og Jeres familieliv. Men mon din mand vil forlade sin familie, fordi du er ansvarlig overfor det lille nye liv, som I begge er ansvarlige for undfangelsen af? Det er naturligt, at han ligenu ikke kan overskue en baby mere, men det kunne han måske komme til. I har et langt forhold med Jer, du lyder kompetent som forholdsvis ung mor med 3 børn og studie, I lyder til at have ressourcerne.

Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848
Håber det bedste for dig og Jer.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske