Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Sorgen efter abort

Spørgsmål:

Der er to måneder siden jeg fik foretaget aborten, og selvom jeg følte jeg havde gennemtænkt alle tanker omkring det, blev jeg overrasket over min stærke reaktion på tabet. Jeg viste at det ville blive hårdt, og valget i sig selv var en meget svær beslutning at tage, men jeg have ikke kunnet forestillet mig følelsen før den kom. Det er en følelse af tomhed og intethed, den er konstant og undertrykt.

Jeg føler ikke jeg kan tale frit omkring min sorg, fordi aborten var det rationelle valg. Jeg snakkede med meget få mennesker da jeg blev gravid, og alle muligheder blev overvejet. Men i en alder af 22, hvor jeg stadig er studerende, har dårlig økonomi og kun har råd til at bo i bofællesskab, var det eneste rationelle valg som mig og min kæreste kunne se os ud af, en abort.

Netop fordi det var en så rationel beslutning, og intet andet føltes muligt, er det svært at forklare folk om følelsen af sorgen, fordi deres første respons er “men du tog jo det rigtige valg, så hvad er der at være ked af?” eller “Du ville jo ikke kunne have klaret at få et barn nu, så er du ikke bare glad for at det er overstået?”.

Jeg ved ikke hvordan jeg skal kunne snakke med nogen om mine følelser omkring det uden at blive misforstået? Hvad kan jeg gøre?

Svar:

Hej
Du har det psykisk svært efter din abort, det kommer bag på dig, at du har det så svært med tomhed og sorg. Og folk forstår dig ikke. Ja, det må være svært, både med din reaktion og din erfaring af, at folk du betror dig til, ikke forstår, men negliserer dine tunge følelser.

Din reaktion er normal

Din reaktion på aborten, er helt normal og forståelig. Mange kvinder oplever sorg, savn, tomhed, skyld og vrede efter abort. Og mange fortryder. Uanset hvor fornuftigt dit valg af abort så ud, så handler abort om et lille ufødt barn og bla. derfor har abort ofte så høj en pris. Kan din kæreste forstå dig lidt bedre end “de andre” folk? Han vidste jo nok, at abort-beslutningen var meget svær for dig?

Du talte med meget få mennesker om dit valg og alle muligheder blev overvejet, hvad sagde din læge? Nævnte han/hun støttemuligheder for dig, hvis du beholdte barnet? Blev du informeret om, at selvom graviditeten ikke var oplagt, så var det andre muligheder end abort? Mange er bange for at råde til liv, men råder hellere til abort, hvis situationen ikke er oplagt til et barn. Men prisen for aborten er ofte tabu, og det betaler bla du prisen for. Og abort gør ikke en svær situation lettere.
Du har ret til en støttesamtale efter abort, spørg din læge om det.

Skriv dine tanker og følelser ned

Jeg vil opfordre dig til fortsat at forholde dig til dine tanker og følelser omkring aborten, men selvfølgelig skal du ikke blive ved med at blotte dig for folk, der ikke kan lytte og forstå, hvor svært du har det. Skriv evt noget ned om, hvad du tænker og føler. Læs evt i brevkassen om andres erfaringer med abort. Læs evt her: Efter abort. Ring evt til Abortlinien 48394848 og fortæl en rådgiver om dine tanker og følelser. undersøg evt chatfora for kvinder der sørger efter abort.
Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk
Håber det bedste for dig.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske