Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Fik abort og skuffede min mand

Spørgsmål:

Kære brevkasse!

Jeg er en kvinde på 40 år i et godt fast forhold. Min kæreste og jeg har et barn hver fra tidligere forehold og så så har vi en pige sammen på 4 år. For 14 dage siden opdagede jeg, at jeg var gravid, og min kæreste og jeg har altid været enig om at vi ikke ville have flere børn.

Og da det så skete var jeg nogenlunde klar over at jeg skulle have en abort. Men min kæreste vendte på en tallerken og blev meget i tvivl og ville gerne have barnet. Jeg har tidligere lidt af angst, som blev udløst ved min første graviditet for nu 14 år siden, så jeg turde ikke. Han lovede at bakke min beslutning op, og jeg fik en medicinsk abort.

Jeg har taget noget fra ham

Nu er det bare sådan, at han er i dyb sorg og føler, jeg har taget noget fra ham. Han er faktisk rigtig ked af hans reaktion. Han mener at han nok skal komme over det, men vil ikke snakke om det, men jeg kan mærke den anspændte stemning.

Jeg har talt med min søster og veninde om det, og de giver mig jo bare ret i min beslutning, og kan ikke rigtig forstå, at jeg også er ked af det (når jeg nu selv har valgt abort).

Jeg ved ikke hvordan jeg støtter min kæreste, for han vil ikke tale og bare glemme, og jeg er jo typisk kvinde og vil gerne tale om hans og mine tanker. Mit netværk er ret ringe.

Svar:

Hej
Du og din kæreste var enige om, at I ikke skulle have flere børn, men da I ikke var steriliserede, var muligheden for graviditet tilstede, og du blev gravid.

Selvom man har tænkt, at man ikke ønskede flere børn, er det ikke det samme, som at man ønsker abort, hvis en graviditet opstår. Sådan var det for din kæreste, du ønskede derimod abort. Din kæreste bakkede dig op i abort, selvom han ønskede at beholde barnet.

Sorg, savn og tomhed efter abort er naturlige reaktioner

Din kærestes reaktion er naturlig og forståelig. Den deler han med mange andre efter en abort, som ikke var ønsket. Typiske reaktioner efter abort er sorg, savn, tomhed, skyld og vrede, hvis man blev presset. Ofte er det kvinden, der har disse reaktioner, efter en abort som manden har ønsket. Problemer i parforholdet efter abort er normalt, særligt hvis parret ikke var enige. Og ja, det er svært for dig at støtte din kæreste, når han ikke vil tale.

Du er også ked af det, skriver du. Er du ked af det pga din kærestes sorg eller har aborten også været svær for dig? –For abort er svær for mange kvinder, også selvom de selv har valgt abort. Det er din søster og veninde tilsyneladende ikke klar over.

Hvis man skal prøve at forestille sig, hvordan din kæreste har det, så er han både i dyb sorg og måske vred på dig, fordi ”du har taget noget (et barn) fra ham”. Dette tab, og måske vrede overfor dig, kan gøre det svært for ham at tale med dig. Din kæreste er far, og ved, at børn har brug for deres far. Måske føler han, at han har svigtet sit 3. barn.

Er det mon en mulighed for Jer sammen at tale med en psykolog eller terapeut, der kan hjælpe Jer til at nå hinanden?
Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk.

Håber det bedste for Jer.
Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske