Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Hvor tidlig kan man få abort?

Spørgsmål:

Hej. Hvis man har alle tegn på graviditet, men ikke er langt nok til at teste for det med alm. graviditetstest med urin… er der så andre måder at tjekke det på? Og i så fald hvor tidligt vil man kunne undersøge  fx med blodprøver, scanning eller lign.

Jeg spørger, da jeg kender min krop det godt, da jeg har været gravid 2 gange, hvor jeg allerede dagene efter befrugtning kunne mærke symptomer, der kun blev stærkere for hver dag. Derfor var jeg allerede det sikker inden jeg kunne bekræfte det med test.

Denne gang ønsker jeg dog ikke graviditet, og det er sket mod forventning, da vi brugte kondom. Og som ikke var synligt i stykker. Men jeg havde ægløsning dagen efter, (har styr på det grundet udredning for hormonsygdom), og nu da alle samtlige graviditets symptomer er kommet, bliver jeg ret bekymret.

Jeg ønsker en abort, da jeg ikke vil kunne varetage et barn mere grundet sygdom. En sygdom der netop påvirkes meget af hormonforandringer, hvilket er årsag til jeg gerne vil have en abort hurtigst mulig, hvis jeg er gravid.

Så er i tvivl om man overhoved kan få det tjekket og sat i gang, før at en klassisk urin graviditetstest har slået ud? Hvor længe går der fra man er tjekket hos egen læge til man får samtale på sygehuset og så til selve aborten?

Svar:

Hej
Man kan undersøge HCG-niveau (graviditetshormon) i urin og blod. I blodprøve kan det måles tidligere end i urin. Det kan du tale med din læge om. Han/hun vil også vide, hvor lang tid der går fra henvisning til abort-tidspunkt.

Selvom du er besluttet for abort, hvis du er gravid, som du formoder, så vil jeg opfordre dig til at overveje, hvordan du tror, du vil have det efter en abort. Mange får det psykisk svært efter abort, og det kommer ofte bag på dem. Læs evt i Abortliniens brevkasse om andres erfaringer med abort.

Håber det bedste for dig.
Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske