Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gravid men uenige

Spørgsmål:

Kære brevkasse, jeg fik for 7 år siden en kirurgisk abort, som medfulgte at jeg senere hen havde sværere ved og blive gravid end først planlagt. Jeg prøvede med en kæreste for ca 4 år siden og lave en baby, og vi brugte et år i fertilitets behandling uden noget held.

Jeg begyndte og gøre tanker op med mig selv, at jeg ikke længere ønskede børn. Det var hårdt for mig, at stå i situationen og føle nederlag hver gang testen har negativ. Vi prøvede i ca 3 år sammenlagt, og endte med og gå hvert til sit, fordi vi var uenige med hensyn til om vi ville have børn eller ej. Han ville gerne, jeg ønskede ikke længere og prøve.

For et år siden fandt jeg sammen med min nuværende kæreste. Vi var begge i starten enige om, at vi ikke ville have børn. Efter et halvt år blev det lavet om til “måske en gang i fremtiden, har vi alligevel lyst til”.

Nu er der sket det, at jeg er blevet gravid. Vi har altid dyrket ubeskyttet sex, det ved han, og han har selv aktivt taget valget om ikke at ville bruge kondom. Jeg føler det næsten for godt til og være sandt, og ønsker nu denne baby mere end noget andet. Jeg troede jo ikke det kunne lade sig gøre, efter besked fra lægerne.

Min kæreste ønsker ikke og have noget med barnet at gøre hverken fysisk eller økonomisk siger han. Han vil gerne have jeg får en abort nu, også kan vi prøve og lave en baby om halvandet år, efter han er blevet fyldt 30.

Jeg har egentlig en tid på sygehuset på onsdag om en abort, men jeg tror ikke på, at jeg kan få mig selv til det. Jeg er ret sikker på, at min kæreste vælger at gå, hvis jeg ikke får en abort. Men kan han nå og ændre mening? Jeg vil jo så gerne have et barn med ham. For mig giver det ikke nogen mening, at han gerne vil om halvandet år, men ikke nu. Der er jo absolut ingen chancer for, at jeg kan blive gravid igen efter en abort mere. Jeg er lidt ude i og føle, at det er tomme løfter han kommer med. Måske for at skubbe mig i retningen af en abort nu, og så ændre mening senere hen og stadig ikke ønske børn om halvandet år.

Jeg er så fortvivlet på hvad jeg skal gøre. Skal jeg lade ham gå, og fortælle ham, at døren altid er åben hvis han skifter mening? Eller skal jeg kæmpe for at han bliver? Jeg har et kæmpe bagland af familie og venner som vil støtte mig og være her for mig. Jeg er ikke i tvivl om, at jeg kan gøre det alene. Men jeg ønsker ikke og gøre det alene. Giver det mening? Jeg er så fortvivlet.

Svar:

Hej

Det er klart, at du er fortvivlet, sikke mærkelig denne situation må være for dig, uventet gravid efter du tidligere har kæmpet hårdt for at blive gravid, om end ikke med din nuværende kæreste. Din kæreste lyder som mange andre mænd, når deres kvinde er uventet gravid: Han lyder noget rystet, og siger voldsomme ting (at han ikke vil have noget med sit barn at gøre) og tænker, at du kan få abort nu og I senere kan prøve igen. Efter han er fyldt 30, -hvilken forskel skulle det gøre?

Jeg vil opfordre dig til at lytte til dig selv: Du ønsker denne baby mere end noget andet. Hvor må det være hårdt for dig, at din kæreste ikke glæder sig med dig og tager sit ansvar overfor det lille nye liv og for dig på sig.

Men, som du overvejer, så kan hans aktuelle, noget bombastiske og irrationelle indstilling, ændre sig, når chokket har lagt sig. Han vil jo gerne dig, og I har tidligere talt om, at I måske ville have børn engang i fremtiden. Du har et stort bagland, der vil støtte dig, tillykke med det. Du ønsker hverken at blive alenemor eller få abort. Skal du kæmpe for at få ham til at blive?

Du tror ikke, du kan få dig selv til at få en abort, så lad være. Jeg vil opfordre dig til at lytte til din kæreste, lad ham vide, at du elsker ham og at du er sikker på, at I kan klare den uventede situation sammen. Fortæl ham, hvordan du har det med abort. Og fortæl evt, at en abort nu måske vil betyde, at du ikke kan blive gravid senere, og at en abort, som du ikke ønsker, kan give dig psykiske reaktioner, som både får betydning for dig og Jeres forhold.

Hvem i dit netværk kan du tale med i disse svære dage?

Håber det bedste for dig. Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver om din situation.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske