Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gravid, men min kæreste er splittet

Spørgsmål:

Hej!
Jeg er gravid i 8. uge. Jeg har en dejlig kæreste, og vi er begge enige om at vi gerne vil have børn sammen. Da jeg blev gravid var vi også indforstået med at det jo kunne ende ud i en graviditet, og min kæreste sagde at vi jo nok ville det, hvis vi tog chancen.

Da han fik at vide at jeg var gravid ved jeg ikke helt hvad han tænkte, men han var meget positiv. Jeg tror først han ikke tænkte over, om jeg ville beholde det eller ej. Måske han tænkte en abort ville være let. Jeg har dog prøvet at forklare ham at en abort ikke er noget man bare får som kvinde. Jeg sagde også at jeg ikke ville kunne gøre det nu, hvor jeg var gravid med ham, og vi havde snakket om at vi gerne ville have børn indenfor de næste par år alligevel.

Jeg har derfor besluttet mig for at en abort ikke kan komme på tale, for jeg vil ikke kunne retfærdiggøre det overfor mig selv, hvis vi så alligevel fik et barn om 1-2 år.

Han kan ikke være far, siger han

Efterfølgende har min kæreste så sagt to gange at han ikke kan det. Han kan ikke få et barn nu, han kan ikke være far. Jeg kan ikke forstå hvorfor han har det sådan, og jeg er nok heller ikke den bedste til at have sympati med ham, da det jo er en udtalelse der sårer mig helt vildt. Jeg ved ikke hvad jeg skal stille op. Jeg siger at han skal respektere mit valg, og husker ham på alt det han har sagt og det vi har snakket om før.

Hvordan kan jeg hjælpe ham?

Han har desværre ingen venner der har fået børn, eller som venter barn, selvom han er 28 år. Han er altså den første i sin omgangskreds, så han snakker ikke med nogen om det.

Hvad kan jeg selv gøre? Jeg vil så gerne berolige ham og overbevise ham om at det hele nok skal gå og at det er den rigtige beslutning, men jeg føler mig så skyldig i at tvinge ham til det her. Han skal jo også bare selv lige acceptere det, tænker jeg, men hvad hvis han aldrig finder den indre ro og lyst til at være far?

Jeg ved at vi ville gå fra hinanden, hvis jeg fik en abort, for det ville gøre så ulideligt ondt bagefter hver gang jeg tænker på det. Omvendt vil jeg bare heller ikke gå igennem en graviditet og få et dejligt barn, hvis faren ikke også vil det. Hvad kan jeg gøre? :(

Svar:

Hej
Du og din kæreste var enige om, at ville tage chanchen mht graviditet, du blev gravid, og nu vil din kæreste allegevel ikke.
Det er klart, at det er svært for dig. Du lyder til at være glad for din graviditet. Du er skuffet, såret og uforstående overfor din ellers dejlige kæreste. Du ved, hvor svær en abort vil være for dig, og du ved, at en abort vil koste Jeres forhold.

Følelserne kommer måske først når barnet kommer

Mange fyre reagerer med en slags chock-reaktion, når en graviditet konstateres. De mener ikke, de er klar til at blive far og tage dette ansvar. For mange kommer følelsen “at blive klar” ikke før barnet er født. Og da vil de have svært ved at forstå, at de havde ønsket abort. Mange fyre tænker som din kæreste, at abort kan løse den umiddelbare svære situation. De tænker, at abort spoler tiden tilbage, de ved ikke, at abort ofte skaber større problemer end det tilsyneladende løser.

Lyt til ham og spørg, hvad der skræmmer ham

Selvom det er svært for dig at forstå din kæreste, så prøv at lytte til ham. Find ud af, hvad det er, der skræmmer ham ved et lille barn. Prøv at finde ud af, hvad der kan hjælpe ham til at overskue at beholde barnet. Måske du kan indgyde ham mod og håb, fortæl ham, at du stoler på ham, at du elsker ham og at du ved, I sammen kan klare det.

Prøv at læse på Abortliniens hjemmeside om fosterudvikling og abort sammen med din kæreste. Læs evt også i brevkassen om kvinders erfaringer med abort. Mon han vil byde dig risikoen for at få det meget svært psykisk? Vil han risikere Jeres forhold? Vil han forlade dig, hvis du vælger at passe på barnet?

Måske besinder din kæreste sig, og vælger at være ansvarlig overfor dig og det lille ufødte barn, som han er medansvarlig for undfangelsen af.

Brug dit netværk?

Overvej, hvad du helst vil leve med, abort eller barn. Hvis du kommer til at blive alene med barnet, hvem kan da hjælpe dig? Hvordan er dit netværk?

Vær forberedt på, at det for mange er lettest at råde til abort i din situation. Husk, at det er dit valg, at det er dig, der primært skal leve med dit valg.

Håber det bedste for dig og Jer. Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver om din situation.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske