Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gravid, men hvad med drømmene?

Spørgsmål:

Kære brevkasse.
Jeg er 27 år og er blevet gravid. Jeg er under uddannelse. Skal på parktik i et år inden jeg skriver mit speciale, så barnet kommer ikke lige på det bedste tidspunkt.

I et halvt har jeg glædet mig til den dag, jeg og min kæreste fik et barn. Men nu hvor det er blevet en realitet er jeg overvældet af depression, tvivl og frygt.

Min kæreste vil meget gerne have barnet, men støtter mig i at beslutningen er min.

Jeg talte med mine forældre i forgårs, som tog sig til hovedet og blev meget bekymrede over min uddannelse, og om jeg nu opnåede alle de drømme jeg havde.

Det har fået mig til at tænke meget over hvilke konsekvenser det får jeg får et barn. Sagen er den, at lige nu har jeg faktisk ikke så mange specifikke drømme, men jeg må da indrømme at efter det er blevet taget op – det med mine drømme, så har jeg det i hvertfald sådan, at jeg gerne vil have muligheden for at drømme…

Jeg vil f.eks gerne bo i andre lande end Danmark i en årrække. Jeg vil gerne bestige et bjerg en dag, osv. Jeg ser ikke et barn som værende i vejen for sådanne drømme, men jeg har indtil nu levet et liv hvor jeg gjorde lidt af det ene lidt af det andet, hvor jeg ikke skulle bekymre mig om, om jeg havde succes med det jeg gjorde eller ej, eller om mine togter var sikre nok. Jeg har indtil viddere levet et liv på grænsen, og jeg ved ikke om jeg vil miste noget af min livskvalitet, hvis jeg ikke kan gøre det længere?

Jeg håber I har et par gode råd med på vejen

KH den tvivlsomme

Svar:

Hej! Det, du oplever lige nu, er ikke unormalt. Mange kvinder ønsker at blive gravide og når det så lykkes, er det overvældende og tanker om at skulle være mor kan være skræmmende samt frygt for at miste det velkendte. Det skyldes bl.a den hormonelle påvirkning som graviditeten sætter igang.

Humørsvingninger er almindelige under graviditet. Hvilke tanker og følelser har du haft det sidste halve år, hvor du har glædet dig til at blive gravid og få barn? Du kender formentlig nogle, der har børn, hvordan synes du deres liv ser ud? Det at blive mor, er for mange kvinder det helt unikke og største, de har oplevet!

Selvfølgelig er der meget arbejde forbundet med at få børn og livet bliver anderledes, måske også ens livsværdier. Måske bliver uddannelsen forlænget et år, måske må nogle af ens drømme udsættes eller måske bliver de ikke opfyldt. Men til gengæld er et lille barn en helt særlig gave, som man vanskeligt kan sammenligne med “omkostningerne”.

Dine forældres reaktion på din graviditet var selvfølgelig ikke så bekræftende. Men hvad betyder deres bekymring for dig? Og tror du ikke de ændrer indstilling om ikke før, så når de ser deres barnebarn?

Det ville være dejligt for dig og din kæreste, hvis folk sagde tillykke til jer og hvis I sammen kunne glæde jer over det mirakel, der er sket, at et lille nyt liv er på vej, fordi I har ønsket det. Måske ville det være godt for jer sammen at læse om fosterudvikling og se billeder, evt på Abortliniens hjemmeside, så det bliver mere konkret for Jer. Samtidig er det godt, at du er åben omkring din forvirring og alle de svære tanker, der også er forbundet med din graviditet.

Du er velkommen til at skrive tilbage til post@abortlinien.dk, du kan også ringe til en rådgiver på Abortlinien 48394848 og tale om dine tanker.
Håber, det bedste for dig.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske