Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Gravid igen - er det for tidligt?

Spørgsmål:

Jeg har sammen med min mand to børn – en på 2,5 år og en på 11 måneder. Jeg har lige fundet ud af at jeg er gravid igen. Det har sat en masse tanker i gang. Jeg/vi er meget i tvivl om hvad vi skal gøre – om vi skal beholde barnet eller have en abort.

Hårdt med små børn

Vi ved begge to, at vi gerne vil have et barn mere, men vi havde håbet på at der skulle være lidt længere mellem dem denne gang. Vi synes det er rigtig hårdt med små børn. Jeg ville simpelthen være så ked af hvis vores forhold gik i stykker fordi vi “har presset citronen for meget”. Jeg vil derudover også gerne kunne være der for de børn jeg allerede har. Have overskud til dem i stedet for ikke at have overskud til nogen af mine børn.

Ekstremt at få abort

Når det så er sagt, synes jeg måske også det er lidt ekstremt at få en abort når vi jo VED at vi gerne vil have et barn mere på et tidspunkt. Og vi har jo rammerne til at det kan fungere. Noget der også spiller ind er at jeg gerne ville have en fastansættelse før jeg blev gravid.

Tanken om at vi let bliver gravide – og jo “bare kan blive det igen” fylder også lidt. Derudover fylder tanker om at jeg er bange for at fortryde, og at en abort vil fylde for mig resten af mit liv. Det er en sindssyg beslutning at skulle tage og jeg er virkelig i tvivl.

Heldigvis er min mand og jeg meget samme sted og støtter hinanden – men ingen af os ved rigtigt hvad vi skal gøre.

Svar:

Hej
Du har to små børn, er gravid igen, og meget i tvivl. Og ja, det er godt, at du og din mand støtter hinanden, mens I forholder Jer til denne uventede situation. Selvom graviditeten ikke var planlagt, og I overvejer abort, er det godt, at I tager Jer tid til at grundige overvejelser. For abort kan ikke gøres om, og mange fortryder.

Det er hårdt med små børn, men andre har fået 3 børn indenfor 4 år, og har haft kærlighed og overskud til dem alle, og til ægtefællen. Hvis I gerne vil tale med en sådan familie, kan Abortlinien henvise til en sådan!

Hvad kunne gøre det lettere for jer?

Det er altid godt at passe på sit parforhold, og når I ved, at I fortsætter med at have travlt med små børn, når nr 3 kommer, kan I iløbet af graviditeten forberede Jer på, hvordan I vil være sikre på at prioritere hinanden i hverdagen. Hvilke gode beslutninger kunne I tage? Hvad kunne gøre det lettere for dig/Jer at overskue at tage imod nr 3? Kan nogen i netværket hjælpe? Måske finde en barnepige, rengøringshjælp?

Trods dine relevante bekymringer omkring nr 3, der er på vej tidligere end forventet, så synes du, det er lidt ekstremt at få abort af den grund, og I har også rammerne til at få det til at fungere. Hvad tænker du om abort?

Du er bange for at komme til at fortryde, og at aborten vil fylde for dig resten af dit liv. Og ja, det er en mulighed. De fleste kvinder får det psykisk svært efter abort i kortere eller længere tid og af forskellig varighed. Du og din mand skal overveje, om I vil byde dig og jeres familie den risiko.

Hvordan tror du, du vil have det efter en evt abort? Læs evt i brevkassen om andre kvinders erfaringer med abort. Hvis du vælger abort, kan du sikkert blive gravid på en senere mere “passende” tidspunkt. Men aborten vil være en del af dit liv.

Overvej, hvordan dine værdier kan hjælpe dig i denne beslutning? Uanset hvad du vælger, skal du leve med dit valg. Hvilket valg vil du helst leve med, nu og i fremtiden?

Har du og din mand nogle gode fortrolige, som i kan tale med om Jeres beslutning?
Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver.

Håber det bedste for dig og Jer.
Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske