Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

En efternøler eller en abort

Spørgsmål:

Hej Brevkasse

Jeg er en kvinde på 32 år, som er lykkeligt gift og vi har to fælles børn. Vi har netop købt større bolig, da vi blandt andet ønskede at komme tættere på skolen og kunne indrette et rum til kontor. Hele huset er under en kæmpe renovering og modernisering. Vores børn bliver inden for det næste halve år hhv. 10 og 7 år.

Nu står vi pludselig med en positiv graviditetstest og er i vildrede om hvilken beslutning som vil være den rette. Vi har efterhånden så meget frihed, da børnene er ret selvhjulpne og har mere økonomisk frihed, hvilket vi sætter stor pris på. Graviditeten er ikke planlagt og min mand har altid sagt at han havde nok i to børn, men også at han selvfølgelig vil tage del og ansvar, hvis vi skal have denne baby.

Men sagen er den at skulle vi have valgt baby til og have planlagt den ville det fra vores begges siden blevet et nej tak. Men nu står vi i en situation, hvor noget skal fravælges i stedet, hvilket virkelig er svært.

Jeg har egentlig bestilt tid til abort om en uge, men beslutningen føles ikke begrundet. Hvilke økonomiske konsekvenser har en efternøler og hvad er jeres oplevelse af kompromisset vores børn skulle udsættes for hvis vi valgte at beholde den. Håber I kan hjælpe med at sætte nogle ord på, så vi kan træffe den rigtige beslutning for os på et velargumenteret grundlag.

Ser frem til at høre fra jer De bedste hilsner M

Svar:

Hej

Det er godt, at du/I tager tvivlen alvorligt, for abort er en stor beslutning, der ikke kan gøres om.

Du har ret i, at der er tale om to forskellige situationer, om man hhv ikke ønsker at få et barn eller aktivt fravælger et lille liv, der er undfanget.

Din mand har altid tænkt, at 2 børn var nok, men I har begge vidst, at sandsynligheden for graviditet var til stede. Tillykke med en mand, der selvfølgelig vil tage del og ansvar, hvis I beholder nr. 3. Det lyder i det hele taget til, at I er godt stillet på mange områder med godt ægteskab, 2 velfungerende børn og ny bolig.

Og du er fortsat en “ung” mor. Selvfølgelig er det en stor overraskelse, og måske et slags chok, pludselig at skulle forholde sig til graviditet og baby. Men, husk at graviditeten er lang, meget kan nå at falde på plads både praktisk og mentalt. Og ja, der er forskel på at have to lidt store børn “alene” eller med lille baby. Lige nu kan I bedst se belastninger ved at blive familie på 5. Men sådan er det jo nok ikke. Oftest vil en lillesøster/lillebror være en gave, en berigelse, og nr 3 bliver jo ikke ved med at være baby.

Ja, der skal tages hensyn, men så mange kompromisser er der nok ikke tale om. Hvilke kompromisser tænker I på? Selvom barnet ikke er planlagt, kan det blive lige så ønsket og elsket som sine søskende. Mht økonomi, så vælger I jo i høj grad selv dette. Barnet vil være ligeglad med genbrugsbarnevogn og genbrugstøj. I kender selv til udgifter til pasningstilbud og til børnepenge.

Du skriver, at det er virkelig svært, at noget skal fravælges. Hvad tænker du på? Hvad tænker du om abort? Hvordan tror du, du vil have det efter en abort?

Læs evt i brevkassen om andres erfaringer med abort. Uanset om I vælger barn eller abort, er det et valg, I skal leve med. Abort spoler ikke tiden tilbage til før graviditeten. Mange reagerer psykisk efter abort. Typiske reaktioner er sorg, savn, tomhed, skyld, og vrede, hvis man blev presset. Reaktionerne varierer i længde og sværhedsgrad.

Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du/I kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver om jeres overvejelser.

Håber, det bedste for dig og Jer.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske