Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Uønsket gravid - efter lang tids barnløshed

Spørgsmål:

Jeg er 40 år og er blevet uønsket gravid. For nogle år siden, efter års mislykkede forsøg på at blive gravid, besluttede vi os for, at vi ikke skulle ha’ børn sammen. Vi ønskede ikke hjælp i form af hormonbehandlinger og kunstig befrugtning. Desuden var vi også ved at være lidt “for gamle”.

Nu er det desværre gået sådan, at jeg efter 7 år er blevet gravid og vi er slet ikke længere indstillet på at skulle ha’ et barn (mere – har en datter der går i 3.g).

Føler skam, skyld og sorg

Jeg er afklaret og måske særligt derfor chokerer det mig hvor “ondt” aborten gør. Jeg føler skam, skyld, sorg over at miste det, jeg kunne ha’ fået, sorg over skæbnens ironi. Jeg føler mig uansvarlig, for hvordan kunne jeg lade dette ske. Jeg er bare så ked af det og har slet ikke lyst til at være i mit parforhold mere. Har nærmest ikke lyst til at være i min krop – den krop som har lavet et mirakel, for derefter bare at “skylle det ud med badevandet”.

Hvem kan forstå mine følelser?

Jeg føler mig så uendelig ensom med mine følelser, for hvem kan forså dem? Jeg hader, at det er sket og frygter for de konsekvenser det kan få – i dette liv, eller dem som måske følger. Jeg vil gerne sige undskyld, men hvem kan og vil tage imod en undskyldning fra sådan én som mig…

Svar:

Hej! Det er en svær situation, du står i og det må være mærkeligt for dig, at en tidligere ønskesituation nu er det modsatte. Du lyder ambivalent i fht aborten, for du er på den ene side afklaret og på den anden side så ked af det, og dette mærker du med ensomhed, og du mærker det i dit parforhold, og du vil gerne sige undskyld, for den abort du har bestemt dig for. Hvad får dig mon til at skrive til Abortlinien? Hvilket svar håber du mon på? Du er bekymret for hvilke konsekvenser aborten kan give. Hvilke konsekvenser tænker du på?

Overvej forskellige scenarier

Selvom du er afklaret med aborten, vil jeg opfordre dig til at overveje flg.: I er slet ikke indstillet på at skulle have et barn nu, men hvad nu hvis I besluttede Jer for at tage imod barnet, hvad ville problemet være? Det er ikke unormalt at få barn som 40 årig. I fht abort føler du skam, skyld, sorg, uansvarlighed osv, hvordan ville du have det, hvis du valgte at beholde barnet? Hvad tænker du om abort? Du frygter evt konsekvenser, og ja, du er i risiko for at få det psykisk svært efter en abort. Typiske reaktioner er sorg, savn, skyld, tomhed og vrede, hvis man blev presset. Sværest er det for dem, der var i tvivl. Læs evt i Abortliniens brevkasse om andre kvinders erfaring med abort. Hvordan har din mand det? Deler han din ambivalens? Hvad tror du, der gør det svært for dig at være i dit parforhold nu?

Hvordan kan jeres værdier hjælpe jer?

Jeg vil opfordre dig til at at overveje din situation og dine muligheder grundigt. Tag ingen forhastet beslutning om abort. At I havde besluttet Jer for ikke at ville prøve længere på at opnå graviditet, er ikke det samme som, at du skal få abort, fordi graviditeten er kommet uplanlagt. Tal meget med din mand, og evt andre fortrolige. Tag dine følelser og tanker seriøst. Overvej, hvordan dine/Jeres værdier kan hjælpe Jer i denne beslutning.

Håber det bedste for dig og Jer. Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til en rådgiver på Abortlinien 48394848

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske