Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

I tvivl om abort

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde på 27 år der er blevet uplanlagt gravid. Jeg har i forvejen 2 børn og min mand har også en fra tidligere der er hos os en gang om ugen. Min mand vil ikke have flere, men jeg er i tvivl.

Jeg har fået en abort da jeg blev gravid med det samme vi mødtes. Den gang var det mit valg og jeg sagde jeg aldrig ville gøre det igen. Jeg fik fjernet min spiral for 4 måneder siden da den gav mig gener. Jeg sagde han skulle få en vasektomi hvis han var sikker på, han ikke ville have flere, da jeg bliver meget nemt gravid og ikke ville have en abort igen.

Sagen er den at jeg lever med en kronisk sygdom. Den sygdom er arvelig og nedarves med 50/50%. Jeg er ved at søge om fleksjob da jeg ikke kan holde til at arbejde fuld tid. Min mand mener derfor at vores verden vælter, hvis vi får en til. Jeg har sagt at den beslutning jeg bedst kan leve med er, at få en moderkage biopsi. Hvis fostret har arvet min sygdom, så må jeg afslutte graviditeten. Men hvis fostret er rask vil jeg gerne beholde det. Men jeg er bange for det kommer til at koste mig mit ægteskab.

Svar:

Hej
Du er blevet uplanlagt gravid og er i tvivl om hvad du skal gøre. Ofte er det svært, når graviditeten kommer uplanlagt. Og det kan give overvejelser om, man skal beholde barnet eller få en abort.

Din mand ønsker ikke flere børn, men du er i tvivl. Du har tidligere fået en abort, og sagde til dig selv dengang at det ikke skulle ske igen. Det er vigtigt at lytte til dig selv og ikke at tage en for hurtig beslutning. Det er vigtigt at du og din mand snakker sammen om det.

Har du fortalt din mand, hvordan du have det dengang. Kender du din mands overvejelser ved ikke at skulle have flere børn. Uden at jeg ved hvilke vanskeligheder du har i hverdagen pga. din sygdom, kan det være din mand går med bekymringer om, at barnet får det på samme måde som dig. En graviditet er lang, måske er der nogle ting i sammen kan planlægge, for at I begge kan blive mere klar til et barn mere, så jeres verden ikke vælter. Vigtigt at afstemme hinandens tanker og forventninger.

Du beskriver at du har en kronisk sygdom som er arvelig. Du ønsker at tage din beslutning ud fra hvad en moderkage biopsi siger. Hvilke værdier er vigtige for dig i dit liv. Er det nogle værdier som du kan tage med dig i beslutningen, om du skal vælge abort eller baby. Det er en beslutning som ikke kan laves om.

Du skriver du er bange for, om det kommer til at koste dig ægteskabet, hvis du beholder barnet. Nogle ægteskaber kan ikke holde til et barn. Nogle ægteskaber kan ikke holde til en abort.

Måske I kender nogle som har været i samme situation som jer, som I kan snakke med. En god ide vil også være at læse i brevkassen om andres overvejelser. I er også velkommen til at ringe på Abortlinien hvor I kan tale med en rådgiver om jeres overvejelser.

Håber det bedste for jer.
Venlig hilsen Marianne Jørgensen, Abortlinieleder