Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Uønsket gravid - hvad gør jeg

Spørgsmål:

Uønsket gravid. Jeg er gået hen og er blevet gravid. Jeg kan ikke have tanken om abort, men min mand kan ikke klare flere børn og vil hellere skilles end at have flere børn 😭.

Jeg føler mig tvunget til abort og jeg har endnu ikke gjort op med mig selv hvad jeg vælger? Jeg er helt ødelagt, vi har 2 dejlige børn på 2 og 3 år. Min mand er 48 og jeg er 28, så kan også godt se det fra hans side men det gør så ondt på mig 😭

Svar:

Hej

Hvor er det en svær situation for dig. I bagklogskabens lys, er det ærgerligt, at din mand ikke er blevet steriliseret, når han ikke vil have flere børn. For uanset prævention så kan sex føre til graviditet, og abort er ikke et let valg eller en oplagt løsning, som en del mænd desværre forestiller sig.

Det er en voldsom udmelding fra din mand, at han hellere vil skilles end tage imod sit 3. barn. En sådan reaktion kommer mænd af og til med, når de bliver chokerede over en uventet graviditet. Ofte er det nok mere en umiddelbar chokreaktion end en reel “trussel”. Når chokket har lagt sig, kan situationen se anderledes ud. For det er en stor ting at forlade sin familie, fordi kvinden vælger at tage ansvar og passe på det lille liv, de sammen er ansvarlige for undfangelsen af.

Du føler dig tvunget til abort, som du ikke kan klare tanken om. Overvej, hvad du tænker om abort, siden du ikke kan klare tanken om det? Hvad gør, at du allerede nu føler dig ødelagt? Hvad tænker din mand om, at du føler dig tvunget til abort? Hvordan tror du, du vil have det efter en abort?

Mange mænd kender ikke til, at abort ofte har en høj pris, også for kvinden og parforholdet. Alternativet til at beholde barnet er sjældent at fortsætte livet som før graviditeten. Typiske reaktioner efter abort er sorg, savn, tomhed, skyld, og vrede, hvis man blev presset. Hvis kvinden bliver presset til abort mod sit ønske, kan prisen være, at han har svært ved at forstå, at hun bliver ved med at være så ked af det i så lang tid, og hun kan opleve vrede overfor ham, der har presset hende til et stort og irreversibelt valg.

Du kan godt “se det” fra din mands side. Kan han “se det” fra din side? Jeg vil opfordre dig til at lytte til din mand, og til hans modvilje ift at tage imod nr. 3. -Kan I sammen se andre løsninger end abort?

Og fortæl ham, hvad du og I risikerer ved en abort. Læs evt sammen i brevkassen om andres erfaringer med abort. 

Valget er dit, og det er primært dig, der skal leve med dit valg. Hvis du beholder barnet, går din mand måske, måske besinder han sig og bliver. Hvis du får abort, kan det også få konsekvenser, både for dig og parforhold (og familie). 

Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848 og tale med en rådgiver om din situation.

Håber det bedste for dig og Jer.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske