Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:

Er bange for at fortryde, hvis jeg får abort

Spørgsmål:

Hej,
Efter at have fået to børn, med 13 mdr’s mellemrum, skulle jeg i starten af ugen til gynækologen, for at have indsat en spiral. Hun spørg mig om jeg er gravid, og jeg svarer nej. Vi har brugt kondom siden jeg fødte i maj. Der var dog et uheld med et kondom, men inden jeg tog afsted, havde jeg taget en test, i god orden. Men gynækologen nægter at sætte spiralen i, da jeg ikke har fået min menstruation. Jeg var sur og skuffet. Men min menstruation kom ikke. Så jeg valgte at tag en ny graviditetstest. Den var positiv. Hvilket vil sige jeg er cirka 5 uger henne på nuværende tidspunkt.

Min kæreste mener ikke, vi kan klare det

Jeg fortæller min kæreste det, vi har været sammen i tre år, og har som sagt to dejlige små børn sammen. Vi bor i en meget lille lejlighed, som min kæreste ejer. Han er 33 år, og har et udmærket arbejde. Som forventet reagerer han med at det kan vi ikke klarer, og at jeg er nød til at få mig en abort.

Bange for at fortryde

Jeg kan godt selv se at det ikke er optimalt og vores økonomi slet ikke er til det. Jeg er 23 år, og har ingen uddannelse, og ej heller et job. Men i mit baghoved lurer en sætning jeg engang hørte “det er kun de børn vi ikke får, som vi fortryder”. Jeg har et brændende ønske om at have tre børn. Jeg sagde efter nr. 2, at hvis jeg gik hen og blev gravid igen, så ville jeg ikke kunne skille mig af med barnet, nu hvor jeg ved hvilken lykke de to første har givet mig.

Så jeg følte mig først skuffet over ham, og havde ikke lyst til at snakke med ham, for jeg brød mig ikke om at blive dikteret, hvad jeg skulle gøre med min krop, eller slet ikke blive spurgt, hvordan jeg føler.

Børn skal være ønskede

Men jeg har også altid været af den overbevisning, at man ikke bør at sætte børn til verden som ikke er ønsket af begge deres forældre. Jeg er selv barn af en mor, som elsker mig utrolig meget, og en far som blev ved min mor, af ren og skær pligt. Han har istedet arbejdet så meget, at han ikke har behøvet at skulle bruge mere end højst nødvendigt tid med mig og mine søskende. Jeg ved, at det er et sår i ens hjerte, fra man er barn, som aldrig heler helt.

Ønsker at sove fra det

Jeg har nu læst stolpe op og stolpe ned om abort, og jeg vil gerne vide, er det helt frit valg, hvilken form for abort man kan få? For jeg ønsker mig en kirurgisk abort, så jeg kan falde i søvn, og når jeg vågner igen, så er alt over, og så må jeg håbe på at jeg i fremtiden kan være så heldig at give mine nuværende børn en lille søster eller bror.
– c

Svar:

Hej
Du er gravid med dit 3. barn, og dit ældste barn er under 2 år. Det er klart, at det er en stor mundfuld at overskue. Du har læst meget om abort, og ønsker kirurgisk, og ja, man kan selv vælge, dvs efter 9. uge kan man ikke vælge medicinsk, da er fosteret for stort til den abort.

Mange får det svært efter abort

Du ønsker kirurgisk abort, fordi du gerne vil sove under indgrebet og vågne op, når alt er ovre. Før du beslutter dig for abort, bør du overveje, hvordan du tror, du vil have det efter aborten. For godt nok er aborten afsluttet uden du mærker meget fysisk, men hvordan tror du, du vil have det psykisk? De fleste kvinder får det psykisk svært efter abort og det kommer bag på mange. Har du læst om psykiske reaktioner efter abort? Læs evt på Abortliniens hjemmeside og i brevkassen om andre kvinders erfainger med abort.

Tal sammen om din frygt for at fortryde

Du er ung, men lyder til at klare det godt at være mor til 2 små. Du ønsker et barn mere og har for ca ½ år siden sagt, at hvis du blev gravid igen, ville du ikke skille dig af med barnet. Det er svært, når din kæreste ikke mener, I kan klare et barn mere nu, og når du har erfaringer med en fraværende far.

Hvis du beholder barnet, tror du da, din kæreste vil blive fraværende, som din far var? Selvom det ser kaotisk ud nu, er en graviditet lang, og din kæreste kan nå at komme til at ønske og elske barnet, som de to første.

Overvej sammen med din kæreste, om I vil risikere at du får det svært efter en abort. Overvej, hvilke muligheder I har, hvis I vælger at tage imod barnet? Hvad har I brug for, for at kunne overskue det?
Tag Jer tid til at overveje Jeres situation og tal med din kæreste om, hvordan du har det, og om sætningen, der lurer i dit baghoved.

Du er velkommen til at skrive igen til post@abortlinien.dk og du kan ringe til Abortlinien 48394848
Håber det bedste for dig.

Venlig hilsen Trine Holst Nielsen, sygeplejerske

Relateret læsning: Psykiske følger