Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Prævention

Prævention – vigtigt at tage stilling til

Efter graviditet / abort er det vigtigt, at du kommer hurtigt i gang med at bruge prævention. Du får ægløsning, før du får menstruation, så i realiteten kan du blive gravid, før du får menstruation første gang.

Ingen prævention er 100 % sikker

Ingen prævention sikrer 100 % mod graviditet. Det har mange kvinder erfaret. En logisk følge af dette er, at du ikke bør have sex i et forhold, hvor I ikke er modne nok til at tage ansvaret, hvis du skulle blive gravid.
Her skal blot gives en helt kort kommentar til hver af de enkelte præventionsmetoder. Abortlinien kan ikke anbefale de metoder, der forhindrer et befrugtet æg i at sætte sig fast i livmoderen, da vi anser disse for at fremkalde en abort i et tidligt stadie.
For mere udførlig information besøg adamogeva.dk eller læs mere på rettentilliv.dk

Præventionsmetoder

Kondom

Kondom er mandens eneste sikre præventionsmiddel. Kondom beskytter effektivt mod graviditet, hvis det benyttes hver gang og under hele samlejet. Det har desuden den fordel, at det beskytter mod kønssygdomme.

Pessar

Pessar er en lille blød plastikkop, der anbringes i toppen af skeden inden samleje. Hvis det anvendes rigtigt, og der samtidig benyttes sæddræbende creme, er det effektivt og uden bivirkninger. Man får taget mål til pessar hos sin læge og kan derefter bestille det på apoteket.

Naturmetoder

Naturmetoder udnytter, at det kun er muligt at blive gravid i dagene omkring ægløsningen. Lærer man kroppens signaler omkring ægløsning at kende, er det muligt ved afholdenhed i dagene omkring ægløsning at forebygge graviditet helt uden medicin og hjælpemidler. Naturmetoder kan evt. kombineres med pessar eller kondom.

Sterilisation

Sterilisation er en mulighed for par, der ved, at de ikke ønsker flere børn. Sterilisation skal dog overvejes grundigt, da indgrebet kun under særlige omstændigheder kan fortrydes.

P-piller

P-piller indeholder to kvindelige hormoner, der har til formål at forhindre ægløsning, så der ikke er noget æg, der kan blive befrugtet og udvikle sig til et foster. Ægløsning og dermed en helt tidlig graviditet kan dog forekomme, og fosteret vil da ikke kunne sætte sig fast i livmoderen, fordi pillerne samtidig påvirker slimhinden.

Minipiller

Minipiller indeholder kun ét hormon, men er beslægtede med p-piller. De findes i en lav og en høj dosis. Tager man pillerne med den lave dosis har man ægløsning som normalt, men sædcellerne kommer vanskeligt ind i livmoderen, fordi slimen øverst i skeden ændrer sig. En helt tidlig graviditet kan dog muligvis forekomme, og fosteret vil da ikke kunne sætte sig fast i livmoderen, fordi pillerne samtidig påvirker slimhinden.
Pillerne med den høje dosis undertrykker ægløsningen på niveau med p-pillerne.

P-stav

P-staven er en lille hormonstav, der placeres under huden og derfra frigiver et hormon, så kvinden ikke behøver at huske piller hver dag. Staven virker som højdosis-minipillerne. Risiko for helt tidlig graviditet, der forhindres i at gro fast i livmoderen, er dog langt mindre, da hormonet frigives helt regelmæssigt. Staven, der er virksom i 3 år, undertrykker ægløsningen 100 % de første 15 mdr.

Spiral

Spiral bruges især af kvinder, som allerede har født. Spiralens kobberindhold hæmmer æg- og sædcelles frugtbarhed, men hvis befrugtning sker forhindres det befrugtede æg i at sætte sig fast inde i livmoderen. Det kan derfor ske, at kvinden er helt tidligt gravid, men at fosteret ikke får lov at vokse.